BIBLIOTECA UNIVERSITĂŢII DIN CRAIOVAÎNSCRIEREA LA BIBLIOTECĂ

GHID - Cum să accesezi contul
de cititor (Tinread)


GHID - Modalităţi de căutare în catalogul online Tinread

GHID - Resurse electronice fulltext

BIBLIOGRAFII LA CERERE


PUBLICAȚII NOU INTRATE

INSTRUMENTE PUBLICARE ȘTIINȚIFICĂ

BAZE DE DATE ŞTIINŢIFICE
ANELIS PLUS 2022-2023


CĂRȚI ELECTRONICE
FULLTEXT


TRIAL-uri

RESURSE ELECTRONICE
FULLTEXT gratuite (Open Access)


BIBLIOTECA DIGITALĂ
     Materialele digitale pe categorii

ALTE RESURSE

Biblioteca 1947

70 de aniDragomir Andreea

Cum scrii o recenzie?

Rating: ★★★★★ (5/5)
In memoriam
Lect. univ. dr.
Mihai Coșoveanu
Director Biblioteca UCVPrezentare Biblioteca


Structura si
biblioteci filiale


Tinread
Catalog online
Catalog partajat

Deutscher Lesesaal
Biblioteca Germana
25 de ani de existență
Onleihe


Shakespeare Corner


Centrul de Documentare
Europeana - European
Documentation Center


Bibliomod
Proiecte

De-a lungul vieții, în mod cert, ți-a „căzut în mână” o carte, pe care fie ai împrumutat-o de la bibliotecă fiindcă te-a atras titlul sau coperta, fie ai cumpărat-o, fie ai descoperit-o pe rafturile bibliotecii de acasă, fie cineva ți-a sugerat să o citești, catalogând-o ca fiind o carte care merită citită. Și uite așa, acea carte a rămas în memoria ta, în inima ta, schimbându-ți poate modul de a gândi, modul de a acționa, modul de a iubi sau pur și simplu a rămas doar una dintre lecturile tale preferate. Te-a atras de la copertă, ilustrații, scriere, personaje cu care te-ai identificat, acțiune, și până la mirosul specific tipăriturii. Și a venit acea zi în care ai vrut să o împărtășești și celorlalți, să le spui și lor ce ți-a plăcut, de ce te-a atras, ce ai avut de învățat din experiența de viață a altora. Dar cum să faci asta? Scriind o recenzie a cărții respective. Cum se scrie o recenzie? Ce trebuie să cuprindă și cum trebuie să arate la final?

În primul rând, o recenzie este mai mult decât un simplu rezumat sau o povestire a acțiunii cărții. Recenzia este mult mai complexă, dar trebuie să urmezi câțiva pași simpli:

La început, descrii în câteva cuvinte cartea și autorul.

Prezinți cartea în câteva cuvinte, ce gen literar este, ce anume sugerează titlul, de ce crezi că autorul a ales acest titlu, cine este autorul, de ce origine este, câteva cuvinte despre viața și opera sa, ce alte cărți a mai scris, cât de cunoscut este, care a fost lucrarea sa de vârf, dacă au fost traduse cărțile sale și în alte limbi, anul în care s-a publicat cartea pe care tu o descrii etc.

Rezumatul povestirii.

Aici vei prezenta pe scurt acțiunea cărții tale preferate, personaje, întâmplări, într-un mod cât mai atractiv, încât să îl determine pe cititorul recenziei tale să își dorească să citească această lucrare.

Concluzii

Partea cea mai interesantă a recenziei trebuie să cuprindă, să exprime părerile și trăirile tale, cum te-au marcat pe tine ca cititor și ce învățăminte ai tras din paginile acestei cărți, care personaje ți-au plăcut și care nu, dacă finalul a fost unul așteptat sau dimpotrivă. Ai râs, ai plâns, ai stat cu sufletul la gură? Ce pasaje te-au impresionat? Poți sublinia aceste momente inserând citate care ți-au rămas întipărite în memorie. Părerile tale personale pot concluziona recenzia sau pot fi intercalate pe parcursul povestirii.

La finalul recenziei atașează coperta cărții pentru a evidenția datele tehnice ale acesteia: autorul, titlul, editura, anul de apariție, colecția din care face parte etc.

În speranța că articolul te va ajuta în realizarea unor recenzii cât mai atractive pentru cititori, îți doresc spor la citit și succes la scris.